Inmiddels ‘s werelds 6e grootste uitgever op Facebook

De outlook voor 2018 van het Amsterdamse digitale mediabedrijf Zoomin.TV betekent aanpassing aan de laatste ontwikkelingen en aanscherping van de organisatie. De markt voor content verschuift van lokale uitgevers naar grensoverschrijdende telecom- en OTT-partijen. Het is nu content over commercial, global over local en platforms over websites.

“De keuze om betekenisvolle videoverhalen voor de Generatie Z te creëren was een schot in de roos”, zegt CEO Jan Riemens. “In de afgelopen 10 jaar is de markt veranderd van advertentie- naar contentgedreven. De klanten voor content zijn inmiddels wereldomspannend en platformminded geworden. Dat de twee grote platforms 80% van de omzet binnenhalen biedt ons een enorme kans, want het zijn advertentieplatforms zonder kennis en kunde van de content zelf. De belangstelling voor unieke content zoals die van Zoomin.TV groeit bij uitgevers, global platforms, tv-producenten, OTT operators en telecomproviders. De tijd van de middleman is voorbij en dat merkt elke mediapartij die in die positie zit, van omroep tot saleshuis.”

Nummer 6 op Facebook
Zoomin.TV heeft het in 2017 gepresteerd om zeer succesvol op Facebook te worden en een top 10 positie te verwerven. In januari 2018 was Zoomin.TV zelfs de op 5 na grootste uitgever op Facebook wereldwijd met 1,2 miljard views, komend van plaats 10 in december (bron: Tubular lnsights). Op het enigszins door adverteerders geplaagde YouTube is Zoomin.TV al vijf jaar een grote speler met meer dan een miljard views per maand. Op beide platforms is er op dit moment geen enkel Nederlands bedrijf groter. En dat met alleen video.

“Maar als wij degenen zijn die al die views creëren die Facebook verkoopt en adverteerders en mediabureaus nu ‘blind’ programmatic inkopen, dan is het veel intelligenter om die verbinding tussen content maken en views inkopen al te leggen vóórdat de content wordt gemaakt’, vindt Riemens. ”Dan moeten ‘idee’ en adverteerder al in het voorstadium hun strategieën laten samen komen. Zodat bijvoorbeeld niet in ‘enkele commercials’ wordt gedacht, maar in 13-delige series. Daarvoor is een omkering van de volgorde in het proces nodig, waarbij niet het reclamebureau vooraan staat bij de adverteerder, maar de maker van de content. En waarbij niet het mediabureau de inkoop bepaalt, maar degenen met de in-depth kennis van waar de kijkers zitten en wat ze op welke manier willen zien. Bij adverteerders moet het oude model van ‘commercial naar markt’ om,” concludeert Riemens.

“De relatie met de platforms is er een van haat en liefde”, vervolgt hij. ”Zoomin.TV wil wel groot op, maar niet afhankelijk zijn van Facebook, YouTube en Tencent”, vervolgt Riemens. “De advertentie boycot (Adpocalyps) bij YouTube vorig jaar bewijst hoe gevaarlijk zo’n partij voor je voortbestaan kan zijn. De groei in views bedroeg in 2017 maar liefst 40%, maar desondanks halveerden de inkomsten van de ene op de andere dag door een adverteerdersboycot en gingen miljoenen euro’s aan omzet verloren. Dat alle platforms Amerikaans zijn en dus in dollars (15% koersverlies) betalen hielp ook al niet.”

Reset van de media
In zijn analyse wordt de content steeds meer drager van de commerciële boodschap: “Niet 30 seconden platte aanprijzing, maar 3 minuten aantrekkelijk gebrachte inhoudelijke informatie. De relevantie van de boodschap wordt daardoor significant groter, dat leidt tot minder irritatie bij de kijker en dus tot minder waste. Het slim maar transparant combineren van boodschap en verhaal zodat het automatisch de doelgroep aanspreekt is veel authentieker en wordt door de consument geaccepteerd en zelfs verwacht.”

“Verhalenverteller, editor, influencer en adverteerder kunnen door samen te werken een veel effectievere boodschap afleveren dan een losse commercial ooit via welke data targeting dan ook zal kunnen bereiken,” vervolgt Riemens. “En het is nog een heel stuk goedkoper en leuker ook. De Nederlandstalige markt heeft hierin echter een grote achterstand. Van landen zoals Brazilië en China weten we nu uit eigen ervaring dat die vooroplopen op het gebied van commercialisatie van media.”

“Er is inmiddels sprake van een nieuwe wereldorde in de media. Van land en taal gefocust is het nu grenzeloos en Engels. Er komt hoe langer hoe minder ruimte voor veel kleinere, nationale spelers. De Nederlandse en Vlaamse markten worden gedomineerd door de wereldspelers Google en Facebook. Alle uitgevers weten dat het inmiddels onmogelijk is geworden om hun advertentiemodellen overeind te houden. De prijzen zijn te laag geworden en de resterende massa te klein. Vroeg of laat zal iedereen moeten omschakelen naar andere inkomstenstromen. Bijvoorbeeld naar een transactiemodel, waarmee Zoomin.TV nu al ervaring in China op doet. Of anders toch naar de lang verfoeide, maar noodzakelijke betaalabonnementen waarmee de druk op eyeballs nog verder wordt opgevoerd.”

Successen
Zoomin.TV heeft de afgelopen drie jaar veel geïnvesteerd in diverse veelbelovende markten, het personeelsbestand groeide alleen in 2017 al met meer dan 50 nieuwe medewerkers. Riemens: “We weten nu beter welke markt voor ons werkt en welke niet. Het is nu tijd om daarvan te vruchten te gaan plukken. Ook onze aandeelhouders willen dat en daarom voeren we nu het businessplan uit dat we eind 2016 samen hebben opgesteld. Zo steeg in Duitsland vorig jaar de omzet met meer dan de helft en verdubbelde de winst. Brazilië zag beide stijgen en verdrievoudigde het aantal klanten waaronder ‘s lands grootste onderneming Petrobras en maar liefst 7 nationale ministeries. Italië verdubbelde zijn content sales. China kende een vliegende start met Tencent en 11 andere platforms en ons Chinese team won meerdere prestigieuze prijzen voor ‘beste video’. Ook Mexico haalde grote klanten binnen zoals Sony en gaat dit jaar zijn potentie verzilveren.“

Benelux
Maar enkele andere landen en met name de Benelux lieten het tegenovergestelde marktbeeld zien. Centrale producten leveren in de Benelux nu meer omzet op dan lokale. Zoomin.TV zal zich daarom gaan concentreren op haar groeiende succesmarkten om daar de ‘Gen Z’ doelgroep via zoveel mogelijk relevante platforms te bereiken. In die landen bestaat minder weerstand tegen het concept van geïntegreerde content en de mediapartijen daar slagen er beter in hun cultuur en taal te beschermen tegen de Amerikaanse overmacht, onder andere door wel samen te werken. Door deze focusaanpassing worden functies gedecentraliseerd waar mogelijk. Er worden meer mensen aangenomen in de focuslanden en minder op het hoofdkantoor. Ook de Benelux zal voortaan centraal worden gemanaged wat leidt tot drie gedwongen ontslagen en een situatie waarin het oprichtingsland van Zoomin.TV geen zelfstandige afdeling meer is.

Dit alles laat niet onverlet dat het hoofdkantoor aan de Hoogte Kadijk te krap is geworden. Deze zomer zullen de 125 medewerkers in Amsterdam verhuizen naar een passend nieuwbouwpand met een duidelijke ‘Gen Z look & feel’ in de Amsterdamse Houthavens.

Branded content & live events
Het mediabedrijf zal dus ook de productie van branded content gaan intensiveren. Riemens: “Merken willen nog steeds hun doelgroep bereiken, of dat nu linksom of rechtsom is, maar zonder die te irriteren. Onze adverteerders willen echte impact en handel in de winkel. Ze willen impact op de o zo lastig te bereiken Generatie Z. Wij stellen hen in staat om met een hoogwaardige merkboodschap hoogwaardige eyeballs te bereiken zonder dat de kijker geïrriteerd wordt. En we verzorgen meteen het multi-continentale bereik en de distributie ervan. Dus maken en verspreiden ‘ineen’, want het werkt niet als je één productie maakt voor alle platforms, het moet per platform perfect op doelgroep toegesneden zijn. Zo is één van de meest populaire mid-format series op dit moment “Droners”, een 6-delige serie die in opdracht van Facebook Watch door ons is geproduceerd en waarvan nu voor televisie en OTT de tweede serie wordt voorbereid. Daarbij werken we prettig samen met een aantal adverteerders.”

Zoomin.TV zal voor het bereiken van Generatie Z ook doorgaan met het (co)-creëren van live events, waar merken en Gen Z-consumenten elkaar fysiek ontmoeten. “Organisatorisch en marketingtechnisch zijn dat complexe events, maar ik geloof heilig in de driehoek mobiel«outdoor«live-event”, aldus Riemens. “Voor dit jaar staan op de planning het Drone Racing World Series episode Saõ Paulo in het stadion van Corinthians eind juli en op 29 december het ‘DroneFest’ in de Amsterdam ArenA inclusief de finale van het Nederlands Kampioenschap Drone Racen, waar meerdere adverteerders duizenden drone racing fans zullen ontmoeten. En iedereen die wil kan daarbij zijn.”

*****

Over Zoomin.TV

Met een netwerk van 3.500 video journalisten overal ter wereld en duizenden social media influcencers produceren we dagelijks honderden eigen videoproducties in meer dan 20 talen, voor uitgevers, tv-bedrijven, telecomnetwerken en adverteerders en is Zoomin.TV een toonaangevende online uitgever in de wereld. Met meer dan 3 miljard maandelijkse views veelal binnen de Gen Z doelgroep bedient Zoomin.TV zowel de kijker als de adverteerder.

Onze missie? ‘Dare. Care. Share’. Bij Zoomin.TV vertellen we verhalen met een doel en met een inspirerende, fascinerende en aanmoedigende inhoud. Verhalen die het leven van mensen veranderen.

Zoomin.TV maakt deel uit van de toonaangevende internationale digitale entertainment groep MTG.

Meer informatie
Gerrit Jan de Roo
Communications Manager
gj.deroo@zoomin.tv
+31 6 51 57 92 96